Per què tinc taques a la pell? Causes, tipus i tractament

A l'estiu exposem la nostra pell als raigs del sol més que la resta de l'any i potser no sempre prenem les mesures preventives necessàries per protegir-la.

Escollir el fotoprotector més adequat, aplicar-lo després de cada bany, hidratar bé la pell en tornar de la platja o la piscina, fer servir ulleres de sol… Tot són consells útils que hauríem d'aplicar a la nostra exposició al potent astre solar. Però, encara que cada cop hi ha més conscienciació, la hiperpigmentació és una assignatura pendent en termes de prevenció.

La màxima passa perquè ens hi preocupem durant tot l'any.

Però com dèiem, el càrrec de consciència més gran ve a la tornada de vacances: aquesta obsessió per aconseguir un bronzejat profund comporta una major probabilitat de taques.

Fins al punt que és un dels problemes que més afecta i preocupa les dones.

Per això les darreres investigacions científiques han centrat els seus esforços a descobrir quin és l'origen de les taques, com és la seva evolució i quin és l'actiu més adequat per minimitzar-ne l'aparició i l'aspecte.

Les conclusions han estat rotundes, el desencadenant comú a tots els problemes de pigmentació és la inflamació.

Des dels canvis hormonals fins a la radiació del sol o la pol·lució provoquen processos inflamatoris a la nostra pell que acceleren la sobreproducció de melanina.

Així que pren nota de tot el que has de saber per no haver de centrar tota la teva atenció en les maleïdes taques quan et miris al mirall.

Efectes col·laterals de les taques

Només les taques i el to desigual de la pell ens poden fer aparentar fins a 5 anys més.

I no ho diem nosaltres, sinó estudis científics i sociològics. El que aquests conclouen és que les taques no només ens fan semblar més grans, sinó que donen un aspecte poc saludable. Per tant, el principal indicador de salut a la cara és una pell sense alteracions cromàtiques.

Tipus de taques a la pell

Totes les taques suposen una pigmentació cutània, més clara o més fosca. Així que la primera classificació global de les taques a la pell seria aquesta: per hiperpigmentació o per hipopigmentació.

Les primeres taques, hiperpigmentació, es deuen a una sobreproducció de melanina, és a dir, provoquen taques fosques a la pell. Les segones, hipopigmentació, per contra, provoquen taques clares. Ni les pells fosques ni les pells clares són el focus directe de cap en concret, però sí que són més sensibles a les unes o les altres.

Taques per hiperpigmentació

Peques

Comuns i fàcils de reconèixer. Són les taques a la pell de mida petita i de color marró, per una distribució desigual de la melanina, és a dir, en lloc de repartir-se de manera uniforme, ho fa formant petits grups. Són més comuns a les pells clares i el seu únic problema és estètic. És a dir, no suposen riscos per a la salut.

Per què apareixen? Hi ha dos responsables: o bé una mutació genètica o bé el sol.

Llunars o nevus

Són neoformacions de melanòcits, que són les cèl·lules encarregades de la producció de melanina. És a dir, passa quan els melanòcits s'amunteguen. Són planes, encara que poden presentar relleus i tenen diferents tonalitats. Des de marrons, marrons o negres i poden des del naixement o sorgir amb el pas del temps. Poden variar-ne la mida, fins i tot variar-ne el color i la textura. I per descomptat, necessiten revisió obligatòria per part del dermatòleg, ja que moltes d'aquestes taques poden ser perilloses i evolucionar a un melanoma.

El seu origen: o bé congènit, és a dir, des del naixement (tot i que és poc freqüent) o bé per factors hormonals. Per això a la pubertat i l'embaràs siguin dos moments en què els lunars apareixen amb més freqüència.

Taques per l'edat o el lentigen simple

Són molt semblants a les pigues, la diferència és que aquestes apareixen com a conseqüència del pas del temps.

El terme lentigen fa referència a la seva similitud amb la forma i el color d'una llentia. La seva mida oscil·la entre els pocs mil·límetres fins als 2 cm.

La majoria són benignes, però solen resultar poc estètiques.

Poden aparèixer a qualsevol part del cos i no sempre estan relacionades amb l'exposició solar.

Taques solars o lentigen solar

Molt semblants a les anteriors, la seva diferència més gran consisteix que el causant és el sol. Té forma plana, de vora altament nítida i tonalitat marró clara.

Hiperpigmentació postinflamatòria

Apareix quan es produeix la curació d'una lesió o traumatisme a la pell i roman una zona plana amb el color canviat.

Sol ser freqüent en les persones afectades d'acne i pot estar causada també per procediments cosmètics, com ara la dermoabrasió, la laserteràpia i els exfoliants químics.

Melasma

Aquest és un tipus de hiperpigmentació molt comú a les dones. Apareix normalment en forma d'àrees grans i fosques a la cara, especialment a les galtes, el pont del nas, el front i el llavi superior.

El melasma està lligat als canvis en els nivells hormonals, per això s'originen durant l'embaràs i també durant la utilització d'anticonceptius orals. Però també per exposició al sol.

El melasma no és nociu sota cap concepte, però pot generar aflicció quan és molt evident.

Taques per hipopigmentació

Vitílic

No és una taca sense més ni més, sinó una malaltia. Són pegats blancs perfectament delimitats de grans dimensions que apareixen a la cara (boca, nas, parpelles) però també a la resta del cos.

Poden aparèixer a qualsevol edat i el problema és simplement estètic, perquè no comporta cap risc més.

La raó de la seva aparició és una fallada del sistema immune, encara que també es poden originar per un factor congènit.

Pitiriasi Alba

Apareixen des de la infància i són de les taques a la pell més comuns. Poden desaparèixer amb el temps i només requereixen una cura fonamental: la hidratació de la pell de forma contínua.

Poden causar-les des del propi clima (estiu o climes molt humits) o agressions químiques com els perfums que tenen alguns cosmètics o detergents.

Causes que provoquen les taques

Exposició solar perllongada

La formació de melanina és un mecanisme de defensa del nostre cos davant de l'agressió solar.

Una exposició solar sense protecció solar adequada produeix una alteració en la distribució de la melanina i, en conseqüència, l'aparició de taques.

Quan parlem d'exposició perllongada no fem referència a un sol dia que ens exposem durant hores, sinó al'hàbit que acumulem al llarg dels anys. La pell té memòria.

A més, l'exposició solar no només es limita als dies d'estiu, sinó també als dies ennuvolats on el sol no és perceptible. Això és perquè les radiacions continuen afectant i, per descomptat, els dispositius que emeten llum blava.

Factor genètic

El color de la pell o fototipus influeix en la tendència de la pell a la hiperpigmentació. En concret, les taques apareixen amb més freqüència a les pells més fosques o fototips més alts.

Canvis hormonals

Els canvis hormonals fan que les dones siguin la població més afectada per les taques solars. Això és degut als canvis que apareixen a la menstruació (en menor mesura), l'embaràs i l'ús d'anticonceptius. Amb aquests darrers la pell esdevé fotosensible i incrementa la seva vulnerabilitat a l'exposició solar.

L'edat

L'envelliment natural de la pell també és determinant. Amb els anys, disminueix el nombre de melanòcits. Aquests són els encarregats de produir melanina que aporta fotoprotecció natural a la pell. Amb l'edat els melanòcits no només es redueixen, sinó que els que romanen augmenten la seva mida i ocasionen que s'acumuli melanina de més, produint taques.

Fotoenvelliment

El fotoenvelliment es produeix per factors externs a la persona i no es relacionen amb l'edat de la pell. Aquí trobareu, per exemple, la contaminació ambiental i els radicals lliures i per descomptat l'exposició a la radiació solar.

Però sigui quina sigui la causa que les provoca el desencadenant comú de tots els problemes de pigmentació és la inflamació.

Des de les hormones a la radiació UV provoquen processos inflamatoris a la nostra pell que acceleren la sobreproducció de melanina. L´excés d´aquest pigment natural es va transferint a les capes més superficials de la pell, on s´acumula creant així les taques facials.

Per mantenir a ratlla aquesta inflamació hi ha un ingredient altament efectiu del qual segur has sentit a parlar. La niacinamida, el nou imprescindible en les formulacions cosmètiques antitaques, tracta els problemes inflamatoris de la pell des de la seva arrel i per això aconsegueix una reducció important de la hiperpigmentació.

La niacinamida és una forma de la vitamina B3 que actua en els melanòcits i disminueix les transferències dels melanosomes, responsables de la síntesi de la melanina, evitant així que s'acumuli a les cèl·lules epidèrmiques i evitant la formació de noves taques.

Tanmateix, tractar les taques de la pell adequadament implica utilitzar un producte que actuï a tots els estadis de la pigmentació i això és el que fa Ultimate Serum.

Un sèrum que combina la niacinamida, l'ingredient clau contra la inflamació, conjugat amb un exfoliant per potenciar la renovació cel·lular i eliminar les taques ja visibles.

A més, incorpora ingredients compensadors que garanteixen la tolerància a les pells més sensibles i evita qualsevol tipus de risc d'irritacions, tan típic en altres productes despigmentants.

Ultimate Serum té els actius necessaris per treballar en els 3 processos de la formació de la taca:


Fases para la formació de la taca

1

2

3

Formació melanina superfície

Transferència melanina superfície

Acumulació superfície


Actius per evitar cadascuna de les fases


Protecció solar

Antioxidants


Niacinamida


Exfoliants AHA


Les taques són un veritable maldecap i sembla que es quedaran amb tu tota l'eternitat. Però per poder dir adéu a aquests acúmuls anormals de melanina a la teva pell, no hi ha res més important que prevenir la seva aparició:

  • ¡El SPF és el nostre millor amic, utilitza’l els 365 dies de l'any!
  • Mantingues la barrera cutània forta i la pell súper hidratada perquè no apareguin taquetes.

Ara bé, un cop les taques s'han instal·lat a la pell, sense demanar permís, toca actuar.

Podem i devem fins i tot a l'estiu amb productes amb combinacions com la que t'acabem de proposar.

Acomiada't de les teves taques i digues-li hola al teu nou crush 😉

Dejar un comentario

Todos los comentarios son moderados antes de ser publicados